Arkeologlar Kahire’nin 550 km güneyinde MÖ 5300’lü yıllardan kalma kent kalıntısı buldu. Yüksek rütbeli devlet adamlarına ait olduğu sanılan 15 mezarda kazı çalışmaları sürüyor.

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, antik Mısır'ın en eski şehirlerinden Abidos'ta, 7 bin yıllık eski bir kentkeşfedildiğini açıkladı. Yukarı Mısır'ın 22 bölgesinden biri olan Ta-wer bölgesinin de başkenti Abidos'taki kentin tarihi M.Ö. 5300 yıllarına dayanıyor. Mısır'ın başkenti Kahire'nin 550 kilometre güneyinde olan Abidos, antik Mısır'ın en eski kentlerinden biri. Bu kentte yüksek rütbeli devlet adamları ve mezar inşaatçılarının yaşamış olabileceği düşünülüyor. Yapılan kazıda ev kalıntıları, çömlek parçaları ve demirden yapılmış aletler ile 15 devasa mezar bulundu.

BOYUTU ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR

Eski Eserler Bakanı Afifi, "Mezarların büyüklüğü, sahiplerinin eski Mısır tarihinin erken dönemlerindeki önemini ve yüksek sosyal statülerini kanıtlıyor" dedi. Tarihçiler Mısır'da hanedan öncesi dönemin sonlarına doğru ve ilk dört hanedanlık döneminde Abidos'un başkent olduğunu düşünüyor.

Kaynak: Sabah