Cumhurbaşkanı Erdoğan "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 3. Su'dan Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nda teşkilata seslendi.

2012 yılında onaylanan su vergisi kararının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Oturup, konuşup, dağılacaksak, bunu hayata geçirmeyeceksek bu toplantıların bereketi kaybolur." ifadelerini kullandı.

TOPLANTIDAN NETİCE ALMAMIZ LAZIM
"2012 yılında yine İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz bakanlar konferansında onaylanan su vergisini hayata geçirmeliyiz. Oturup, konuşup, dağılacaksak, bunu hayata geçirmeyeceksek bu toplantıların bereketi kaybolur. Netice almamız lazım. Bu toplantıda alınan kararlarla kurulması beklenen su konseyiyle refah ve işbirliğinin artmasını temenni ediyorum. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"3 MİLYON MÜLTECİYE EVSAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"
"Suriye'de 6 yıldır devam etmekte olan içsavaş milyonlarca Suriyeliyi evlerinden etti. Suriyeli kardeşlerimiz ulaşabildikleri her yere sığınmaya çalıştılar. Sığınan Suriyeli sayısı 5 milyonu geçti.

Biz bunların 2 milyon 7 binine, Irak'tan da 300 bin kardeşimiz var. Şu anda 3 milyon mülteciye evsahipliği yapıyoruz. 10 farklı ilde 26 barınma merkezinde yaşıyor. Suriye içinde yerlerinden edilmiş kişilere sınırın 0 noktasında insani yardım çalışmaları yürütüyoruz. Ülke ve millet olarak vicdani sorumluluğumuzu yerine getirme konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık, kaçınmayacağız. İmkanlarımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Her konuda misafirlerimize destek veriyoruz. Bizim için çıkar veya diplomatik manevra konusu değildir. Kardeşin kardeşe zor günde destek olması olarak bakıyoruz.

VİZE MUAFİYETİ AÇIKLAMASI
Avrupa Birliği ile vize muafiyetinde pek çok şart getirdiler. Biri de Suriyeli kardeşlerimizin şartlarını iyileştirmek için ayrılan kaynaktı. AB'nin bize böyle bir destek vermesinden elbette memnun oluruz. Mesele öyle bir yere geldi, düğümlendi ki bize bağış yapılıyormuş gibi intiba ortaya çıktı. Bizden proje istiyorlar, ne projesi biz bu projeleri hayata geçirmişiz. Biz bu projelerin onayını Avrupa'dan almadık. Bu kardeşlerimiz sınırlarımıza dayandığında dikenli tellerle geri çevirmedik, kapılarımızı açtık.

SURİYELİLER İÇİN HARCADIĞIMIZ MEBLAĞ 10 MİLYAR DOLARI AŞTI
Bu bizim için vecibeydi, bunu yerine getirdik. Kamplarda kalan Suriyeliler için harcadığımız meblağ 10 milyar doları aşmıştır. Bir o kadar da STK'lar ve belediyelerimiz yardımları, destekleri var. Söz verilen kaynak gelirse, misafirlerimizin durumlarını daha da iyileştirme şartlarına kavuşuruz. AB ülkelerinin ikircili ve samimiyetsiz tavrını bir kenara bırakıyorum. Asıl İslam ülkelerinin buna sahip çıkmasına ihtiyaç var.

TÜRKİYE'NİN SU KAYNAKLARINI DOĞRU YÖNETME VE KULLANMA TECRÜBESİ VAR
Türkiye'nin su kaynaklarını doğru yönetme ve kullanma tecrübesi vardır. Su alanındaki gücümüzün kaynağı, suyun doğru yönetilmesi konusunda bilgi birikimimizdir. Biz iktidara gelmeden önce sularımız derelerden akar, denizlere giderdi. Biz bu tecrübemizi tüm Müslüman ülkelerle paylaşmaya hazırız. Bizden önce recycle (geri dönüşüm) uygulaması yoktu, bunu biz getirdik. Atık suyu arındırmak suretiyle tasarruf etmiş olursunuz. 1990'lı yılların ortalarına gelinene kadar İstanbul da ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıyaydı. Belediye başkanlığım döneminde kurduğumuz güzel bir ekiple kısa bir zamanda çözdük.

1,5-2 YILDA İSTANBUL'A SUYU GETİRDİK

Birçok alanda su istasyonları kurulmuştu. Evlerdeki küvetler su depolamak için kullanılırdı. 1,5-2 yılda İstanbul'a suyu getirdik. Getirmekle kalmadık bütün şebekeleri yenilemek suretiyle su kaçaklarını ciddi manada önlemiş olduk. Bunlarla hamdolsun 2 yılda İstanbul artık geleceğe yönelik umutların arttığı bir şehir oldu. O zaman nüfusumuz 8 milyondu, bugün 15 milyon. Bugün artık su problemi olmadığı gibi 2071'e kadar planlamalar yapılmıştır.

KIBRIS ADASINA HAT GERÇEKLEŞTİRDİK
Ülkemizden Kıbrıs adasına yaklaşık 550 milyon dolara mal olan bir hattı gerçekleştirdik. Bu birilerinin akıl veremediği bir konuydu. Olmaz dedikleri şey oldu, yapıldı. Şu anda kuzey Kıbrıs bu suyu kullanıyor. Biz 'Güney Kıbrıs'a da su vermek suritiyle de bir barış projesini gerçekleştirebiliriz' dedik. Biz görevimizi yaptık. KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılamış bulunuyoruz.

Projenin İslam ülkeleri arasında önemli bir örnek olduğuna inanıyorum. Bu işbirliğinin özellikle su alanında gerçekleştirilmesi en önemli konulardandır. Müslümanlar su ve elektrik konusunda işbirliği içinde olmalı. Enerji dedim niye? Bazı ülkelerimiz var ki sular boşuna akıp gidiyor. Bu su rezerv edilmiyor. Bu sular rezerv edilse, hidroelektrik santralları kurulsa enerji nimetini çok ciddi parasal kaynağa dönüştürme fırsatı yakalayacaklardır.

DİYARBAKIR'DAKİ TERÖR KATLİAMI DÜNYADA TEPKİ TOPLAMASI GEREKİR
Diyarbakır şehir merkezine 20 kilometre mesafade büyük bir patlama meydana geldi. Bu saldırıda kullanılan patlayıcı bölgede yol yapımı için kullanılmak üzere bulunan patlayıcı yüklü kamyonun PKK'lı teröristler tarafından çalınması sonrası gerçekleşmiştir. Bu eylemin dünyada tepki toplaması gerekir. Sorun terör eylemi değil bu terör örgütleri karşısında takınılan bu iki yüzlü tavırdır.

"TERÖR ÖRGÜTÜNE VERDİĞİNİZ O SİLAHLARGÜN GELİR SİZİ VURUR"
Terör örgütlerinin elindeki silahların hangi ülkelerin silahları olduğunu biliyoruz. Ama bu silahlar gün gelir kendilerini de vurur.