Daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya derme çatma teknelerle açılan sığınmacılardan 6 bin 500’ü İtalyan sahil güvenliği tarafından Akdeniz’de kurtarıldı

İtalyan sahil güvenlik ekipleri ile Proactiva Open Arms isimli sivil toplum kuruluşuna bağlı deniz kurtarma ekiplerinin ortak operasyonu ile Libya açıklarında derme çatma teknelerle seyahat etmeye çalışan 6 bin 500 sığınmacı kurtarıldı. 720 sığınmacının tıklım tıklım olarak doldurduğu teknelerden birindeki sığınmacılar kurtarma ekiplerinin yaklaştığını görünce sevinç çığlıkları attı. Bazıları ise bir an önce kurtarılma telaşı ile denize atlayarak kurtarma gemilerine doğru yüzdü. Gerçekleştirilen 40’a yakın arama kurtarma operasyonuna İtalyan gemilerinin yanı sıra AB sınır koruma birimi Frontex gemileri de katıldı.

5 GÜNLÜK BEBEK İLE ÖLÜM YOLCULUĞU

Büyük çoğunluğu Eritre’den gelen Afrikalı sığınmacılar arasında daha doğalı 5 gün olmuş bir bebeği sıkı sıkıya korumaya çalışan babasının görüntüleri ise yürekleri burktu. Dayanıksız 10 farklı teknede bulunan 500’den fazla sığınmacı ilk 24 saat içerisinde kurtarılmıştı. İtalya’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların bazıları ise yeniden sığınmacı kamplarına götürülecekleri endişesiyle kurtarılmak istemedi.

ÖLÜM ROTASI AVRUPA

Avrupa Uluslararası Göçmen Kurumu’nun verilerine göre bu yılın Ocak ayından itibaren Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmen sayısı 3 bin 120. Bu süre zarfında 300 kilometrelik İtalya rotasını geçmeye çalışırken ölen göçmenlerin sayısı ise 4 bin 27. Geçtiğimiz yıl da Suriye’deki iç savaştan kaçanların çoğunlukta olduğu 1 milyondan fazla mülteci, Avrupa’ya ulaşmıştı. Mültecilerin Avrupa’ya geçişinin her geçen gün artmasının ardından Avrupa’da mülteci krizi yaşanmıştı. Mart ayında AB ile Türkiye, mültecilerin Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçişini durdurmak için anlaşmaya varmıştı.