Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, saat 19.05'te başlayan ve basına kapalı gerçekleştirilen toplantı yaklaşık olarak 3,5 saat sürdü.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 2 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Binali Yıldırım açıklama yapıyor.

İŞTE YILDIRIM'IN KONUŞMASINDAN ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI:

"(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlerle gerçekleştirdiği zirve) Özellikle kısa vadede sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir. Bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak tamamen yeni anayasanın, yine bütün partilerin katılmayla hazırlanması konusunda da bir görüş birliği olduğunu gördük ve bu konuda daha önce başlayıp yarıda kalan süreci de devam ettirme kararı almış bulunuyoruz.

DEMOKRASİ NÖBETLERİ SÜRÜYOR

Milletimiz OHAL'i neden çıkardığımızı iyi biliyor. Ticaret ve toplumdal hayat olduğu gibi devam etmektedir. Buna bir ilave var. Vatandaşlar gündüz işinin peşinde koşarkek akşamları demokrasi nöbeti tutmaya devam ediyor. Meydanlardaki bu demokrasi nöbetlerinde ideoloji farkı gözetmeksizin aynı hedef uğrunda cumhuriyetimizin, demokrasimizin korunması adına bu nöbetleri sürdürmektedir.

İKİ KOMUTANLIK İÇİŞLERİ'NE BAĞLANIYOR

Bugünkü toplantıda yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili konuları görüştük ve bunları karara bağladık. Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığına bağlanacaktır. Bununla ilgili kararname yayımlanacaktır.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN ADI DEĞİŞECEK

İstanbul ve Ankara'da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulunda kararlaştırdığımız diğer bir konudur. Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü'nün adının '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştirilmesine de karar verilmiştir. Nasıl tek vücut olduğumuzu gösterdik. Darbe girişiminde ülkemize diz çöktüreceklerini sananlar yanıldıklarını gördü.

YENİ ANAYASA TAKVİMİ BAŞLADI

Hedefimiz yepyeni bir anayasa yapmak. Herkesi kapsayacak bir anayasa yapmak bütün partilerin taahhüdü. Bu denendi ama devamı gelmedi. Prensip olarak buna devam edilmesi konusunda görüş birliği var. Daha küçük bir paketin anlayış birliği içerisinde çıkarılması konusunda ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bu takvim şu andan itibaren başlamıştır. Yeni anayasa çalışmasına HDP de katılabilir."

Teröristlerle ülkesini vatanını seven asker ve polislerimizi bir tutmayalım. Bu işe karışanlar birer birer gözaltına alındı.

YAŞ'TA BİR İLK

YAŞ'ta bu sene bir değişikliğe gidiyoruz. İçinde bulunduğumuz şartlardan dolayı öne aldık. 28 'inde Çankaya'da yapılacak ve bir günde bütün çalışmaları tamamlayacağız. İkinci günde kararları Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız. Darbe teşebbüsünde bulunanların adları belli. FETÖ terör örgütü veya başka nedenlerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor. Bunları YAŞ gündeminde değil çıkardığımız KYH yetkisinde gerçekleştirmiş olacağız."