Ünlü İtalyan markası Nutella'da kansorejen madde olduğu
iddiaları ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk
Çelik açıklama yaptı. Çelik, çikolata ve bisküvilerde sıklıkla
kullanılan palm yağının zararlı olduğu ve ünlü bir çikolata
kremasının bu nedenle bazı ülkelerde raflardan indirilmesine
ilişkin Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaların
sürdürüldüğünü, bu değerlendirmenin neticesini en kısa sürede
paylaşacaklarını kaydetti.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ'NDEN UYARI
Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu EFSA, Nutealla'nın da yapımında
kullanılan palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine
edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen
madde ortaya çıkarttığını açıklamıştı.
Şirketin reklam kampanyalarında boy gösteren Vincenzo Tapella
yaptığı açıklamada "Palmiye yağı olmadan Nutella üretmek, gerçek
ürünün tadını bozar ve geriye atılmış bir adım olur"
dedi.
En ucuz bitkisel yağ olan palmiye yağından yılda 185 bin ton
kullanan şirketin başka bir bitkisel yağ kullanmasının, şirkete
yıllık 8 ila 22 milyon dolarlık ek maliyet getirebileceği tahmin
ediliyor.
PALMİYE YAĞI NEDİR VE NEDEN ZARARLI?
Palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu
ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem
glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık
maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı
düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
FERRERO TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Nutella'nın ithalatçısı Ferrero Türkiye konuyla ilgili olarak
bir açıklama yaptı.
Yazılı açıklama şöyle,"Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun
(EFSA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel
yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamasının ardından, İtalya'da
palmiye yağı içeren Nutella kavanozlarının raflardan inmeye
başladığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA'nın
açıklamaları Nutella'ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir
ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri
‘Coop' kendi markasını raflardan çekmiştir.
Hem Türkiye hem de Dünya'da gıda ürünlerinde kullanılabilecek
bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm
yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak
çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok
farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.
EFSA'nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki
kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan
raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı
yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili
olduğunu da bildirmiştir. EFSA'nın raporu Nutella'ya yönelik
değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu
bir kez daha vurgular ve Nutella'nın İtalya başta olmak üzere
Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak
devam ettiğini belirtiriz."