ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında, 23 Ocak’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak Suriye toplantısına dair açıklamalarda bulundu.

Astana’da yapılacak görülmelerden haberdar olduklarını belirten Toner, “Orada rolümüz olacak mı bilmiyorum biz resmi bir davet almadık” diye konuştu.

Toner, "Bu görüşmeler hakkında size bir şey söylediler mi?" sorusuna da, "Bakanımız, kendisinin de ifade ettiği gibi hem Rus hem de Türk mevkidaşıyla irtibat halinde Suriye'deki durumu görüşüyor. Bu yüzden de elbette kendisi bu görüşmelerde süreci hızlandırabilir. Fakat biz bu görüşmeleri düzenleyen değiliz" yanıtını verdi.

Türkiye’nin ABD’yi Suriyeli Kürtlere destek verdiğine yönelik eleştirileri sorulunca Toner, ‘Türkiye önemli bir ortak ve Türkiye ile ortaklığımızı ciddiye alıyoruz. Bunun üzerine çalışıyoruz” diye konuştu.

YAŞANANLAR ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN KÖTÜLEŞTİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

Suriye'de yaşanan olaylardan dolayı ABD-Türkiye ilişkilerinin daha da karmaşık bir hale geldiğini belirten Toner, bunun ilişkilerin kötüleştiği anlamına gelmesi demek olmadığını, Türk yetkililerin kendilerini endişelendiren tutum ya da açıklamaları olduğunda bunları açıklıkla ifade ettiklerini söyledi. (KAYNAK: HÜRRİYET)