Hollanda ve Almanya’nın faşist uygulamalarına tek bir kelime edemeyen Avrupa Birliği, tansiyon düşünce saldırıya geçti. Yatıp kalkıp insan haklarından söz eden AB’nin Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, Hollanda’nın itlerini savundu, Türkiye’ye tehditler savurdu.

Başkanı Jean Claude Juncker, 60'ıncı yıl vesilesiyle 'Bild am Sonntag' gazetesine verdiği demeçte, Türkiye AB arasındaki gelişmelere de geniş yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ve Hollanda’nın ırkçı politikaları nedeniyle Nazi kıyaslamasını yapması Juncker’ın zoruna gitti. Juncker, ‘AB üyesi yolundaki bir ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından söylenen bu sözler asla kabul edilemez' diye konuştu.

BU GÖSTERMELİK BİR TARTIŞMA

Hollanda'nın Türk politikacılara giriş yasağını doğru bulduğunu söyleyen Juncker, 'AB'nin Türkiye'yle üyelik müzakerelerini durdurması gerekmez mi' sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu, göstermelik bir tartışma. Zaten şu anda olmayan müzakereleri durdurarak, birinden hıncımızı almanın bir anlamı yok.” Juncker, şöyle devam etti:

ANKARA’YI SUÇLADI, AB’Yİ AKLADI

“Türk hükümetinin anayasa referandumunda kullandığı dil, Avrupa konserinde çatlak bir ses olarak etki yapıyor. Ben ahenk düşkünüyüm ve bu tür tiz dil sürçmelerini sevmiyorum. Türkiye'nin AB üyeliği başarısızlığı, AB’nin irade eksikliğinden değil, Türklerin AB standartlarını yerine getirmekteki isteksizliğinden kaynaklanır.”

TÜRKİYE’YE ‘İDAM’ TEHDİDİ

Juncker, AB'nin Türkiye'ye kırmızı çizgisinin idam cezasının yeniden getirilmesi olacağını söyledi ve 'Eğer Türkiye'de idam cezası yeniden getirilirse, bu, üyelik müzakerelerinin kesilmesi anlamına gelir” dedi. Juncker, Türkiye AB arasındaki mülteci anlaşmasına ilişkin ise “Türkiye bu sözleşmeyi feshedemez” ifadesini kullandı.