2017 yılında 22 bin ihracatçı firma yetkilisine yeşil pasaport verilmesi öngörülüyor. Son 3 yıl itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi gazete'de yayımlandı. ekonomi bakanlığı, 15 gün içinde firmaları belirleyerek bölge müdürlükleri ile ihracatçı birliklerine bildirecek.

EŞ VE ÇOCUKLARA YOK
Eş ve çocuklara yeşil pasaport verilmeyecek. Yeşil pasaportlar, kasten işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, , ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkumiyet kriterlerine bakılarak, yapılan değerlendirme sonucu 'onay' alındıktan sonra ilgili kişilere verilecek..

1-5 ADET PASAPORT HAKKI VAR

Son 3 yıllık ihracat rakamlarına bakılarak değerlendirme yapılacak. Yıllık ortalama 1-10 milyon dolar ihracat yapanlar 1 adet, 10-25 milyon dolar yapanlar 2 adet, 25-50 milyon dolar olan firmalar 3 adet, 50-100 milyon dolar için 4 adet, 100 milyon dolar ve üzerinde ihracat rakamına ulaşan firmalar 5 adet yeşil pasaport hakkı kazanacak. En fazla yeşil pasaport verilecek il 6.800 pasaport ile İstanbul olacak. Bu ili sırasıyla İzmir, Bursa, Gaziantep, Ankara ve Kocaeli izliyor. İhracatçıya yeşil pasaport 2 yıllık süreyle verilecek. Hedef, 2023 yılında dünya mal ticaretinden Türkiye'nin aldığı payı yüzde 1.5'e çıkarmak.

Milliyet