Antalya'da daha önce Çanakkale şehitleri anısına 12 metre yüksekliğinde "100. Yıl Anıtı", "Attalos", "Gıyaseddin Keyhüsrev" gibi çok sayıda heykel ve anıt yapan sanatçı Murat Oğuz, darbe girişimi gecesi yaşanan halk direnişini tasarladığı heykel ile anlattı. Heykeline "15 Temmuz" adını veren Oğuz, eserinde ellerinde bayraklarla tankların üzerine çıkan vatandaşları, tankların önüne yatarak direnen gazileri ve F16 savaş uçaklarını da unutmadı. Oğuz, 15 Temmuz gecesi Rus televizyon kanallarında Türkiye'de darbe girişimi olduğu yönünde haberlere rastladığını ve Türk televizyon kanallarını açınca, köprüde ilerleyen tankları gördüğünü anlattı.

‘KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Sabaha kadar gelişmeleri televizyonlardan takip ettiğini belirten Oğuz, daha önce Rusya'da darbeye şahit olduğunu belirterek, "Darbeler demokratik düzene karşı yapıldığı için karşıyım. İstikrar ve düzen bozuluyor. Bunu kabul etmek mümkün değil." dedi. Bu girişimin üzerinde büyük etkiler oluşturduğunu dile getiren Oğuz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz'un anıtsal yapılarla da unutturulmayacağını söylemeleri üzerine sanatçı olarak bir katkım olsun diye 'Bismillah' deyip heykeli yapmaya başladım." diye konuştu.

ÖMER HALİSDEMİR DE UNUTULMADI

Darbe mücadelesinde şehit olan Ömer Halisdemir'in de ayrıca bir heykelini yapan Oğuz, şunları söyledi: "Karanlık gecede darbeyi önleyen Ömer Halisdemir geleceği için cesaretli bir şekilde canını feda etti. Onu çok kararlı hareketle betimledim. Kararlılık ve cesaret ifadesini kullandım. Heykelde Ömer Halisdemir'in silahı yan tarafında duruyor. Silah kullanmadan kendi gücü ve kuvvetiyle darbecilere karşı duruşunu gösterdim. Bakışı çok kararlı. Arkasındaki harabe bina TBMM'yi temsil ediyor. Bomba izlerini yansıtmaya çalıştım. Kahraman asker Ömer Halisdemir'in heykeliyle TBMM'nin geçilemeyeceğini plastik sanatlar üzerinden iletmek istedim."