Pırlanta İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Salih Onay Eriş, DSİ’nin inşa ettiği ‘1000 günde 1000 gölet’ projesinden sonra yeni inşa edeceği 1071 göletin de tarıma ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Pırlanta İnşaat’ın 1985 yılında babası Mustafa Eriş tarafından kurulduğunu anlatan Salih Onay Eriş, “Pırlanta İnşaat aile şirketimizdir. Önceki yıllarda üstyapı sektöründe birçok proje inşa etmiş bir firmadır. 1980-1990 yılları arasında Dicle Üniversitesi’nin birçok hizmet binası ile lojmanları, Erciyes Üniversitesi’nin kampüs altyapısı, Gölbaşı Belediyesi Kapalı Spor Salonu, İzmir Suat Selen 100 Yataklı Devlet Hastanesi tamamlanan projelerimizden bazılarıdır. Son 5 yıldır da altyapı sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Genellikle baraj ve gölet inşaatları yapıyoruz. Şu anda Sivas’ta yapımı devam eden gölet inşaatlarımız var” dedi.

Salih Onay Eriş

TARIMA DESTEK İÇİN 1071 GÖLET

DSİ’nin ‘1000 günde 1000 gölet’ projesinden sonra 1071 gölet daha inşa edeceğini ifade eden Eriş, “Göletlerin tarım için büyük önemi vardır. Göletlerin tamamı bittikten sonra tarım sektörü çok büyüyecek. Bizim ülkemizin topraklarını yakından ilgilendiren en önemli konu tarım olduğu için tarıma çok önem vermeliyiz. Türkiye’nin tarım arazilerinde yetişmeyen ürün yok. Tarıma da destek olmamız için göletlerin tamamını bitirip vatandaşların hizmetine sunmak gerekiyor. DSİ ‘1000 günde 1000 gölet’ projesini başarıyla tamamladı. 1000 günde 1000 gölet inşa eden bir kurumun 1071 göleti de 2019 yılına kadar bitirebileceğine inanıyoruz. Daha önce inşa ettiğimiz göletler bize çok tecrübe kazandırdı. 1071 gölet daha ekonomik ve daha erken bitecektir” diye konuştu.

Salih Onay Eriş

ALTYAPI İHALELERİNE KATILIM ARTTI

Kamu ihalelerinden de bahseden Eriş, “Bizim altyapı ihalelerine girmemizin en büyük sebebi altyapı ihalelerindeki N katsayısının 1,2’den 1’edüşmesidir. Daha önce yüksek tenzilatlarla alınan işler oluyordu. Birçok firmanın elinde belirli sayıda ekipman, makine parkı ve personel bulunduğu için müteahhitler giderlerini karşılamak için bazı işleri yüksek tenzilatlarla almak zorunda kalıyorlardı. Şu anda N katsayısı 1 olunca tenzilatlar daha makul olmaya başladı. İşlerin kar marjı artmaya başladı. Firmaların işlerini sağlıklı bir şekilde bitirebilmesi ve kar edebilmeleri için N katsayısının 1 olması gayet iyi oldu. Bizim gibi düşünen firma çok olduğu için DSİ’nin ihalelerine yüksek düzeyde bir katılım olmaya başladı” dedi.

PUANLAMA SİSTEMİNDE TECRÜBEYE DE DİKKAT EDİLMELİ

Kamu ihale sistemi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan Eriş, “Biz bugüne kadar katılmış olduğumuz ihalelerde mevcut kanunlara göre hareket ettik. 30 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Ancak DSİ ile son 3 yıldır çalışmaktayız. DSİ’nin ihalelerinde şu anda puanlama sistemi uygulanıyor. Biz önceki yıllarda inşa ettiğimiz altyapı projelerini sorunsuz bitirmemize rağmen DSİ’ye iş yapmadığımız için ihalede verdiğimiz teklifimiz maalesef puanlama sistemine tabi tutularak kabul edilmiyor. Puanlama sisteminde firmaların tecrübesine ve önceki yıllarda yapmış olduğu projelere de dikkat edilirse daha iyi olur. 30 yıllık firma ile 5 yıllık firma arasında fark yok mu?” diye konuştu.

TÜRKİYE GÜCÜNÜ İSPAT ETTİ

15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine dair düşüncelerini de anlatan Eriş, ”Biz milletimizi Doğulu veya Batılı olarak değil, aynı vatanın bir olan milleti olarak görüyoruz. Bir musibet bin nasihatten iyidir. Ülke olarak büyük bir badire atlattık. 15 Temmuz gecesi meydana gelen darbe girişiminin milletimizin birlik ve beraberliği için hayırlara vesile olacağını düşünüyoruz. Çünkü yaşanan darbe girişimi sadece Türkiye’yi değil, komşu ülkelerimizi de yakından ilgilendiriyor. Bizim Türk milleti olarak vatanımızdan başka gidecek yerimiz yoktur. Darbe girişiminden sonra devletimizin kamusal düzeni korumak ve vatandaşların huzurunu devam ettirmek adına attığı adımları tebrik ediyoruz. Ekonominin ve yatırımların aynı şekilde sekteye uğramadan devam etmesi hükümetimizin uyguladığı doğru politikaların neticesinde gerçekleşmiştir. Ülkemiz gücünü ispat etti. Artık bu tarz darbe girişimlerinin üstesinden gelebilecek potansiyele sahibiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Mehmet Safa CANAT - Hasan CANAT / İSTANBUL