7 Nisan tarihi hem siyesi partiler hem de milletvekili aday adayları için son derece önemli bir tarihti. Çünkü genel seçimlerde milletvekili olacakların listesi YSK’ya teslim edileceği son tarihi işaret ediyordu. Nihayet o tarih geldi ve partiler aday listelerini YSK’ya teslim etti.

17.00 itibariyle Türkiye tam anlamıyla aday listelerine kilitlendi. Bir olay olsa, kızılca kıyamet kopsa kimsenin umrunda değildi. Öyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan çok tartışılan ve tartışıldığı kadar da bir o kadar kritik İran ziyaretini gerçekleştiriyordu o saatte. Aday listelerinin açıklanmasına ramak kalmışti ki Erdoğan meslektaşı Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenliyor bu toplantıda hem Erdoğan hem de Ruhani çok önemli mesajlar vermesine rağmen bu ziyaret ve açıklamalar ikinci gündemde kalıvermişti. Zira Türkiye’nin birinci gündemine partilerin aday listeleri oturmuş kim hangi partiden?, Kim nereden hangi sırada gösterildi?, Kim listeye girdi kimin üzeri çizildi? Soruları almış başını gidiyordu. Kısacası Erdoğan-Ruhani ne diyor kimsenin umrunda değildi.

YENİLER DAVUTOĞLU’NDAN ESKİLER ERDOĞAN’DAN

Saatler 17.00’yi gösterdiğinde partilerin aday listesi tek tek açıklanmaya başlandı. Önce HDP ardından CHP onun ardından MHP ve en sonra da AK Parti listeleri açıklandı. AK Parti’de 3 dönem kuralı olduğundan partinin büyük bölümü yenilenmiş, yaşlı başlı abiler gitmiş yerine daha genç daha enerji dolu isimler gelmişti, AK Parti paralelden ağzı yandığı için listede cemaatlere mesafeli durduğu çok aşikar olarak görünüyor. Adayların profiline bakıldığında AK Parti’nin, maceraya girmeden ”oyları muhafaza etme” mantığı üzerine kurulu olduğunu görmek hiçte zor değil

AK Parti kan tazeledi ancak ideolojik maceraya girmedi. Bir önceki dönem listelerde gördüğümüz ünlü ve medyatik yani vitrin isimler yerine, taban tarafından karşılığı olan ve sağlam görünen muhafazakâr bilinen isimler öne çıktı. Yeniler Davutoğlu’ndan Eskiler Erdoğan’dan olduğu görüldü.

CHP’NİN ÖN SEÇİMİ TİYATRO MUYDU?

CHP, adaylarının büyük çoğunluğunu belirlemek için ön seçim yaptı. CHP'nin ön seçim yapması Türkiye'de bir kesimi heyacanlandırmıştı. Ancak listeye bakıldığında CHP’nin ön seçimi bir tiyatrodan ibaret olduğu, yine dümen genel merkezde olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Ancak tüm bunlara rağmen CHP önceki seçimlere nazaran daha ideal sayılacak adayları listeye sokmayı başardı.

HDP, HEM AK PARTİ'NİN HEM DE CHP'NİN OYLARINI ÇALMA PEŞİNDE

Genel seçimlerin en çok merak edilen partilerinden biri HDP. Muhafazakar oylarını korumak için Öcalan da olaya el attı. Aday gösterilmeyeceği söylenen Altan Tan için devreye girdi. HDP, muhafazakar isimlere yer vererek, (özelliklede başörtüsü konusunda verdiği mücadele ile tanıdığımız) Hüda Kaya’nın listeye girmesi AK Parti seçmenine hitap ettiğini göstermiş oldu. HDP, listelerde ağırlıklı olarak Kürt kökenli adaylara yer vererek kendi tabanına hitap etse de sol gelenekten gelen isimlerinin yanında Alevi temsilcilerine yer vererek de CHP’nin oylarına talip olduğunu gösterdi.

MHP'NİN LİSTESİNDEN ÇATI ADAY İHSANOĞLU ÇIKTI

7 Haziran seçimlerinde kritik öneme salip partilerden biri de MHP. Erdoğan’la ters düşen eski Merkez Başkanı Durmuş Yılmaz Uşak’tan aday gösterildi. MHP’nin listesine bakıldığında hem milliyetçi hem muhafazakar adaylara ağırlık verildiği görülüyor. Önümüzdeki aylarda MHP ve AK Parti arasındaki milliyetçi oylar açısından kıran kırana bir mücadele yaşanması söz konusu olabilir. MHP listelerinde en büyük sürprizi Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yaptı.

İHSANOĞLU CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ADAY OLMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Asıl konuya girmeden sizleri biraz geriye götürmek istiyorum. İhsanoğlu’na Cumhurbaşkanı seçimlerinden bir hayli önce aday olup olmayacağı daha doğrusu siyasete girip girmeyeceği soruldu. O dönemde İhsanoğlu siyate girmeyeceğini halen hafızalarımızda yerini koruyor. Aradan zaman geçti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri geldi çattı. Bir baktı ki siyasete girmeyeceğini söyleyen İhsanoğlu’nun 14 partinin ortak çatı adayı olduğunu Kılıçdaroğlu açıklayıverdi. Seçimler yapıldı İhsanoğlu, Erdoğan karşısında başarılı olmadı. Bir süre ortalıktan kayboldu adını sanını unutmuşken bir anda ortaya tekrar ortaya çıkıverdi. Bu kez milletvekili adayı olacak mısınız diye sorulduğunda aday olmayacağını söyledi. Aradan çok geçmemişti ki İhsanoğlu MHP’nin aday listesine girivermiş. Dedik ya aday listesine sürprizi İhsanoğlu ismiyle MHP yaptı. İhsanoğlu MHP’ye ne kadar bilinmez ancak, MHP, İhsanoğlu’nu aday göstermekle hem Saadet Partisi’ne hem Büyük Birlik Partisi’ne hem de eski ortak CHP’nin oylarına göz kırpmış oldu.

MEĞER İHSANOĞLU MHP’NİN ADAYIYMIŞ


En büyük sürprizi İhsanoğlu’nun aday yapmakla MHP yaptı. Burada MHP’yi kutlamak lazım. Erdoğan’ın karşısına çıkarılan ortak çatı adayı İhsanoğlu, İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday gösterdi. Biz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu’nu CHP ve MHP’nin ortak adayı diye biliyorduk. 7 Haziran milletvekili listesine bakıldığında CHP ortak çatı adayında resmen tuzağa düşmüş. Burada sayın Bahçeli’nin hakkını yemeyerek Bahçeli’yi kutlamak gerek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde İhsanoğlu’nun ismini Kılıçdaroğlu’na açıklatmıştı ortak adayımız Ekmeleddin İhsanoğlu diye. Meğer Ekmeleddin İhsanoğlu MHP’nin adayıymış.