Türkiye iş dünyasına özgü olarak tasarlanan bu araştırma, ekonomideki dalgalanmaların yeni trendler ve arayışlar üzerindeki etkilerini ortaya koydu.

Araştırma, Türkiye'nin önde gelen hızlı tüketim, perakende, teknoloji, e-ticaret ve finans şirketleri ile holdinglerinde görev yapan insan kaynakları yöneticileri, 25-39 yaş arası yetenekler ve yetenek avcısı danışmanlarla yapılan derinlemesine görüşmelere dayanıyor. Bu niteliksel araştırma, ülkenin dönemsel koşullarını ve yeteneklerin bu yeni koşullar altındaki gelecek arayışlarını analiz ediyor.

Araştırmayı tasarlayan GeneX Kurucu Ortağı Behiye Ersin Arsan, şirketlerin yetenekleri elde tutma ihtiyacını esas alırken, yeteneklerin de kendileri ve hedefleri hakkındaki güncel fikirlerini öğrenmeyi amaçladıklarını belirtti. Araştırmanın, farklı sektörlerden şirketler tarafından özelleştirilerek yetenek yönetimi stratejilerine baz oluşturmasının hedeflendiğini vurguladı.

FutureBright Kalitatif Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Ebru Özdemir Taşdiken ise, araştırmanın başlangıcında yeteneklerin isteklerini ve belirsizlik karşısında şirketlerin başvurduğu uygulamaları incelediklerini ifade etti. Taşdiken, girişimcilik rüzgarının azaldığını ve yeteneklerin kurumsal şirketlere yönelmeye başladığını belirtirken, bir gözlerinin de gig ekonomisinde olduğunu söyledi.

Araştırmanın önemli sonuçlarından biri, beyaz yakalı olmanın cazibesinin azalması oldu. Türkiye'de beyaz yakalı olmanın eskisi kadar karşılık bulmadığına dair yaygın bir kanaat olduğu vurgulandı. Özellikle haftanın beş günü 09.00 - 17.00 mesaisi, bitmeyen toplantılar, alınamayan kararlar ve iş yerindeki kısıtlamalar gibi unsurlar genç yetenekler için kaçınılabilir faktörler arasında yer alıyor.

Araştırmanın bir diğer önemli çıktısı, Türkiye'de beyin göçü olgusunun yetenekler açısından teyit edilmesi oldu. Sosyo-ekonomik koşulların yurtdışında çalışmayı daha cazip hale getirdiği belirtilirken, özellikle dijital yetkinlikteki işgücünün yurtdışında istihdam edilmesinin zor olduğu ifade edildi.

Bu durum, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin yetenekleri bulma ve elde tutma açısından zorluğunu artırırken, yeteneklerin yurtiçi kariyer seçeneklerini de şekillendirdiği belirtildi. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, yetenekler Türkiye'de kalmayı tercih etseler bile, global ve çok uluslu şirketlerin yanı sıra uluslararası alanda faaliyet gösteren yerli şirketlere öncelik verdikleri görüldü.

Araştırmada ortaya çıkan yeni gerçekler doğrultusunda, şirketler kaybettikleri veya kaybetmeleri muhtemel yetenekleri tümüyle yitirmemek adına çözümler aramaktadır. Ayrılığın kaçınılmaz olduğu durumlarda, şirketler yetenekleri ekosistemleri içinde tutmaya çalışırken, bazı durumlarda dostça vedalaşma ve yeteneği olumlu bir şekilde hatırlamak gibi seçenekler değerlendirilmektedir.

Editör: Ali Özgür UZUN